Mevcut durum:
Metal ve plastik sektöründe kullanılan kalıpların bakımların yapılabilmesi için tersyüz edilmesi (180 derece döndürülmesi) gerekmektedir. Bu işlem fabrikalarda gezer köprülü vinçler vasıtası ile gerçekleştirilmektedir. Vinç sistemlerinde kaldırma grupları, bir adet ana kaldırma ve bir adet yardımcı kaldırmadan oluşmaktadır. İki kaldırma grubu bir araba üzerinde bulunmakta olup ileri geri beraber hareket etmektedir.
Ana kaldırma makinası kalıbı kaldırmakta, yardımcı kaldırma gurubu ise kalıbı ana kaldırma vincinin kalıbı tuttuğu nokta etrafında çevirmeye çalışır. Çevirme esnasında kalıp dönmeye başladığı anda diğer tarafa doğru ani düşüş yapar. Bu düşüş esnasında,
Araba grubu vinç ekseni boyunca hızlı bir şekilde hareket eder, kontrolsüz şekilde durur.
Kalıp 180° dönerken yerçekimi sebebi ile serbest düşüş yapar, düşüş esnasında vinç halatlarına aşırı bir yük gelir. Halatın kopmasına sebebiyet verebilir.
Kontrolsüz kalan kalıp sağa sola çarpıp kazaya sebebiyet verebilir.
Kalıp düşebilir malzeme zarar görebilir.
Halatın kopması esnasında halat yay vazifesi yap ve köprülü vincin aşağı düşmesine sebebiyet verebilir.
Genellikle kalıp döndürme bu şekilde yapılır. Bazı istisnai durumlarda kalıp bez sapanlar etrafında döndürülür ve işlem tamamlanır.
Görüldüğü gibi her durumda da iş güvenliği tedbirleri de alınsa riskler yüksek boyutlardadır. Bunun yanında yapılan işlem vinçlerin meşguliyetini artırmaktadır.
Uzun yıllardır sektörde yer alan firmamız ilgili alanda herhangi uygun bir ürün olmadığını fark etmiş ve kendi mühendis ekibi ile bu alana ilişkin bir ürün geliştirmeyi hedeflemiştir.
Tasarladığımız ve geliştireceğimiz bu yeni ürün ile firmaların bu işleme ayırdığı vakti azaltmak, zarar görecek olan vinçlerin ve halatların servis maliyetlerini azaltmak en önemlisi de can ve mal kaybının önüne geçmek temel amacımızdır.
Bunların yanında gerçekleştireceğimiz bu Ar-ge ve ortaya çıkacak ürünümüz ile firmamızın ve katkı sağlayacağımız firmalarımızın da global pazarda teknolojik rekabet gücünü artıracaktır
Tasarlanan çözüm:
Döndürme-devirme hareketi artık gezer köprülü vinç ile yapılmayacaktır. Vinç yalnızca kalıbı aparatın üzerine yerleştirmek için kullanılacaktır. Devirme işlemi aşağıdaki aşamalardan oluşacaktır.
Kalıp bir bütün olarak aparat üzerine yerleştirilecek
İlk harekette kalıp 90 derece devrilecek.
Devrilme yönünde bulunan tabla kendi ekseni etrafında 180 derece dişli ve redüktör vasıtası ile döndürülecek.
Döndürme işlemi yapıldıktan sonra tekrar ilk pozisyona devirme işlemi yapılacaktır.
Kalıphaneler, Makine İmalatı Sektörü, Çelik Servis Merkezleri, Sac Rulolar ile Çalışan Tüm İşyerleri, Metal Dövme Fabrikaları, Metal Sektöründe çalışan firmalar söz konusu ürünü rahatlıkla kullanmak isteyecek faydalanıcılardır. Bu grubun seçilme nedeni hali hazırda bu sektörlerde kullanılan kalıpların ve iş parçalarının işlenmesi/temizlenmesi esnasında gerekli olan devrilme işleminin manuel ve pratik olarak gerçekleştirilmemesidir. Geliştirilecek ürün bu soruna çözüm olacaktır.
Metal ve plastik sektöründe kullanılan kalıpların ve ruloların bakımlarının yapılabilmesi için tersyüz edilmesi (180° döndürülmesi) gerekmektedir. Bunun yanında kalıpların geçmeli yüzeylerinde pimler bulunur. Bu pimlerin homojen olmadığı durumlarda kalıp pimler üzerine bırakıldığında kalıp dengesiz durup devrilebilir. Kalıp devrildiğinde zarar görecektir dolayısı ile tekrar kullanımı mümkün olmayacaktır. Dolayısı ile ters yüz edilmelidir. Ancak bu sefer de iki geçmeli kalıp birbirine geçirilemez, bundan dolayı tekrar ters yüz edilmelidir.
Bu bağlamlarda müşterilerimizden doğrudan operasyon sürelerini emniyetli bir şekilde nasıl azaltabiliriz? (Özellikle dar alanlı depolarda) İthal ürünlerin pahalı olmasından dolayı yerli imal edilen kalıp döndürme-devirme makineleri bulabilir miyiz? Katma değeri yüksek olan bu ürünleri ülke ekonomisine kazandırabilir miyiz? Gibi geri bildirimler almaktayız. Bu sebeplerden ötürü çok geniş bir müşteri yelpazesine hitap edebilecek bu ürünün tasarımını ve üretimini tamamlamak istemekteyiz.